Qui sóc

Després de 10 anys al capdavant del grup EnFado, Carolina Blàvia inicia una nova etapa amb el fado com teló de fons, el “so” com a matèria primera.

Carolina Blàvia ha viscut sempre el fado d’una manera particular. Inicia el seu projecte l’any 2002. En aquell moment, en què el fado encara no gaudia de la popularitat actual, va crear “EnFado” en la que versionaven fados amb instruments no habituals de l’estil i també donant un caràcter propi, més popular potser, allunyat de la sonoritat típica del fado més hortodox.

Veure de la font; integrar per transformar.

Gran coneixedora de Portugal, sobretot de Lisboa i de la vida “fadista” lisboeta, ha viatjat nombroses vegades al país veí i ha participat i col·laborat en diverses sales de fado de Lisboa -Portugal- on ha realitzat varies col·laboracions; “fàbrica do Braço de prata” , “Mesa de Frades”, “Club de Fado” o “Tasca do chico” són algunes de les sales on ha actuat.

Carolina Blàvia canta amb Portuguès i també en Català. Ha musicat poemes i també traduït alguns fados (clàssics i actuals). Tot i que el seu objectiu es tenir un segell i identitat pròpia, ha fet una immersió profunda en aquest estil que li serveix d’inspiració en tots els seus treballs.

EnFado “A mil noranta”.

DM4275

El disc “A mil noranta” es presentat a festivals com InVictro, Barnasants (Barcelona) i en ciutats com Segòvia, Zaragoza o Gijon entre d’altres. Van actuar en sales com Luz de Gas, Cafè del teatre de Lleida o la campana de los perdidos (zaragoza).

L’any 2009 Carolina guanya el primer festival de “fado Amateur” a Barcelona organitzat per “A casa Portuguesa” i amb el suport del Consolat de Portugal a Barcelona.

Com a solista. “Fado Enllà”

portadaRED

L’any 2010 el grup EnFado decideix separar-se i Carolina inicia un viatge en solitari d’investigació i aprofundiment amb l’estil per anar “més enllà” allò que fa que tingui “la voluntat” de cantar. Aprofundint encara més en la recerca d’una sonoritat pròpia. En aquesta segona etapa s’acompanya de músics amb experiència i llarga trajectòria amb els quals experimentar noves sonoritats.

Presenta el seu primer EP “Fado enllà” (amb House Made Records) com a solista el mes de setembre de 2012 en el marc del Cicle “Concòrdia: Música per a la pau a la Seu Vella de Lleida”. En aquest EP fins i tot el disseny gràfic està realitzat per l’autora i inspirat en la música que presenta. Carolina inicia l’exploració de la seva veu a través del grafisme i convida als seus músics acompanyantes a seguir-la en el camí.

Carolina compta per aquesta etapa amb dos grans músics; Miquel Hortigüela i Pancho Marrodán. Treballen amb poca instrumentació per poder captar allò que té d’essencial cada instrument, cada so. Treballar amb més profunditat la trobada de la veu amb la guitarra i també amb el piano que cada vegada gunya més protagonisme en el projecte.

InterFado. Un nou repte.

Logo InterFado

A l’octubre de 2012 Carolina Blàvia amb el seu projecte “Fado enllà” participa en el Primer Festival de Fado de Catalunya, a Lleida. Actualment és la directora artística d’aquest festival que organitzarà l’any 2014 la seva tercera edició.

En el festival InterFado. L’Orfeo Lleidatà, La Paeria i el Consolat de Portugal a Catalunya amb el suport d’altres institucions públiques i privades, sota la direcció artística de Carolina Blàvia posen en marxa el festival que té com objectiu apropar la cultura i el fado a la nostra terra però també donar a conèixer noves formes d’expressió del mateix que van arribant cada cop més, de la mà de fadistes no portuguesos i també portuguesos que han elegit el camí de la investigació i fusió amb altres estils. A més, aquest festival introdueix també la vesant inter-modal. La trobada del fado amb altres arts.

Nova Etapa: Música pròpia i treball inter-modal.

L’any 2013 Carolina decideix iniciar una nova etapa. Amb el fado de teló de fons però endinsant-se en allò que vol expressar. No només amb la paraula sinó també musicalment. Comença a treballar temes propis molts d’ells tant música com lletra. Conta amb la producció i suport tècnic del pianista, productor i tècnic Pancho Marrodan (House Made Records) amb qui treballa des de l’any 2011.

Inicia també una tasca particular d’investigació sonora a través de la imatge. Endintsant-se en la música visual i investigant sobre el fenomen de la sinestèsia, amb el suport de la fundació internacional “arteccittà” comença a traduir l’expressió musical a colors, formes com una nova manera per mostrar, expressar allò que vol dir. Tasca d’aprofundiment i investigació que realitza amb el suport del Assessor psico-pedagògic de la fundació, el Sr. Antonio Brech (www.sigca.org)

Artistes plàstics com Arlene Rabinowitz o Antonio Brech han treballat sobre l’obra de Carolina Blàvia. Referències al seu treball han estat publicades en el 4rt Congres de sinestèsia, ciència y art celebrat a Almeria l’any 2012 i en espais especialitzats en música visual.

Carolina destaca la importància de la lletra, la poesia però es centra encara més, en allò que transmet la musicalitat, la música, el so en si mateix. La música és sempre lliure de les limitacions del llenguatge, l’expressió més abstracta però també més efectiva. La imatge suposa un suport a allò que es vol expressar.

Actualitat: temes propis amb el Fado com a teló de fons. 

Des de 2015 va iniciar un periòde de composició i elaboració de temes propis. Lletra i música. En portuguès i en Català. Treball conjuntament amb el pianista i arrangista Pancho Marrodan que ha realitzat els arranjaments a la major part dels temes que conformen el disc “Destino meu” editat per Picap.Sl i que es presenta l’any 2018 a Lleida.  

El disc Destino meu suposa la consolidació d’una nova etapa, sense abandonar el suport intermodal, continuant amb el treball gràfic com a element potenciador de la creativitat, suposa l’opció per l’obra d’autoria. L’actualització del que el gènere inicial, el Fado, ha suposat per a l’artista.

cropped-portada-cd.jpg

2020, inici del projecte Amália! #projecteamalia

Acompanyada dels músics Xavier Mongé (piano) i Francisco Javier Reyes (violí), aquest 2020 hem presentat un projecte homenatge a la gran diva del Fado, Amàlia Rodrigues.

Fotografia: Javier de Castro

Links per visitar i aprofundir:

http://carolinablavia.com

Video de presentació. Català

Video de presentació. Castellà.

Videoclip oficial Destino meu: Roda que roda

https://www.facebook.com/carolinablavia

Música Visual: Arlene Rabinowitz, Paixões Diagonais

Música Visual: Arlene Rabinowitz i Carolina Blàvia

Videos a Youtube:

Festival InterFado: Fado Campo Grande

Sala Beckett: Va ser Déu

Festival InterFado: Olhos Garotos.

Ciclo Concòrdia

Tasca de Jaime. Bairro de Graça. Lisboa

2 respostes a “Qui sóc

  1. Des de la regidoria de Cultura de Bellcaire d’Urgell estem preparant ‘nits d’estiu’ a Bellcaire d’Urgell.
    Seria possible una actuació teva el 12 d’agost?

    M'agrada

Deixa un comentari